Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Can I wear this turban or is it cultural appropriation?

IMG_3762
IMG_3747
IMG_3764
IMG_3748

IMG_3775

IMG_3779
IMG_3784

Just nu är jag så otroligt trött på mitt naturliga hår. Det är därför jag mest rockar mina peruker. Jag har funderat fram och tillbaka på vad jag kan göra med mitt hår och hur jag vill se ut till hösten. Jag känner att det är en major change on it’s way. Jag är sugen på en helförändring och testa något jag inte gjort förut. Jag har ju såklart en plan på vad jag vill göra men jag är inte riktigt redo att avslöja vad ännu, ifall jag ångrar mig. Jag trivs ju bra i peruk men jag vill ha en frisyr som inte kräver så mycket utav mig.

Har ni några bra knep när ni har en dålig hårdag? Jag har några tips jag kan dela med er i ett separat inlägg men här är ju ett utav dom. Turbanmössan! Från att sett lite vild ut till att se bra ut med den här mössan.  Det är verkligen en hjälte i nöden.

IMG_3773

För ett tag sen så frågade min vän Sara om det skulle vara okej för henne att också bära turban? Jag förstod egentligen inte varför hon frågade för  det är ju en självklarhet att hon också kan rocka det. Hela diskussionen om det här med kulturellt anslag kom upp. I USA har debatterna kring kulturellt anslag varit stora och många och jag känner hur vi här i Sverige också tar efter amerikanerna med att diskutera sånt. För mig är turbanen så kulturellt betingad pga mina föräldrars härkomst. I Kongo bär både kvinnor och män olika typer av kulturella huvudbonader. Mannen bär en speciell hatt till de traditionella kläderna och kvinnor kan knyta som en turban i håret. Ni har säkert sett mig bära den nån gång. Turbanen tillhör så många olika kullturer så det är svårt att ”claima” den endast till sin egen kultur. Men snälla ni tänk efter innan ni sätter på er saker och ting. När jag var på summerburst festivalen så var det en idiot som klätt sig i en sån här klassisk indian krona med fjädrar som han dansade runt i som en idiot och tyckte han var rolig. Asså vita män dödade indianerna och tog deras mark så det kanske inte är så jätte passande att du dansar runt i den här kronan och hånar deras kultur?! Just saying… En annan gång blev jag påhoppad på instagram av en vit amerikansk man som tyckte jag skulle ta av min blonda peruk för att han upplevde det som att jag hånade hans medsystrar och för honom så finns det inte mörkhyade människor med naturligt blond hår. Synd för honom för jag försöker inte håna någon med mitt val av hårfärg. Jag älskar att vara blond och insett att det klär mig och mitt utseende väldigt bra. Jag tyckte han fick över gränsen. Sen måste jag säga att i visa delar av världen så bor det vackra människor med en hudfärg många toner mörkare än min och som har naturligt isblå ögon och blond lockigt hår, så….

IMG_3783

Sen kan jag tycka många utav dessa diskussioner är så överdrivna och tagna på för stort allvar. Alla som inspireras av en kultur försöker inte håna den utan kanske hylla den istället. Jag tycker det är helt ok att inspireras av olika kulturer så länge man inte gör någon upprörd. Men det är en hårfin gräns och så olika från person till person vad man tycker i denna svåra fråga. Men våga göra lite research och fråga dina vänner och människor runt omkring dig.

 

Photo: Frank Cobra edit: Me

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Kom på en sak som jag har tänkt på ibland. Vad är din syn på detta: När det gäller rasism och alla dess uttryck så är det ju väldigt viktigt att människor skaffar en moralisk kompass, alltså tar sina insikter vidare till sin vardag och till sina politiska val, så att de praktiserar antirasism och inte bara snackar om den. Jag tycker att väldigt många vita feminister är ivriga att lista saker som är no-no och säga åt andra osv – till exempel om nån bär ett attribut som av vissa anses vara CA – men samtidigt så sitter samma tjejer på en massa fördelar och privilegier som de är helt blinda för. De vill läxa upp andra men de kan inte tänka själva typ, utan verkar nöjda om de följer några stycken no-no som alla känner till. Exempel: Personer som hugger direkt om någon annan vit har turban men som samtidigt själva bara postar bilder på vita, nästan bara umgås med vita, är helt blinda för att de har lättare att ta sig fram pga sin vithet osv och citerar Beyonce som att de har sååå mkt gemensamt med henne osv. Dessa personer är duktiga på att skryta om vad de kan om rasism men de ser inte sin egen del, att alla vita måste vara självkritiska och inte bara ang n-ordet, CA osv utan man måste rannsaka sig själv; vilka röster släpper jag fram osv. En sån person skulle bli fett nervös av din text. För de vill ha facit. Inte tänka själva. Bra att folk är på sin vakt ang CA men då ska de fan säga ifrån även när de blir insläppta där en svart snubbe blir nekad i kön, eller när deras modetidningar visar vithet som norm.

  L 2017-07-14 13:14:36
  Svara
 • Finis, viktigt att komma ihåg i vilken ordning makten går. Med en vit man i toppen och en svart kvinna i botten. Det låter hårt, men jag ser CA som när någon med makt kan välja attribut och fylla dom med positiv mening, fast samma attribut, på människor som använder dom i sina ursprungskulturer, fylls med negativitet. Eller begränsar. Eller hånas. mm osv etc.
  CA är en process med en lååååååång historia. Och det är helt omöjligt att förhålla sig till allt på en och samma gång. Därav många olika diskussioner med olika ingångar och olika agendor. MAKT i tid och rum är vad en behöver minnas och fundera samt reflektera kring och över.
  Puss! /Ingrid (btw aldrig varit här pga obvi helt efterbliven när det kommer till bloggar, men kul att det också innehåller denna typ av diskussion, för har noll intresse för mode hahahaha)

  Ingrid 2017-07-11 20:47:50
  Svara
  • Svar på Ingrids kommentar.

   Ser inte du att jag försöker ändra på den ordningen? eller allafall göra så den svarta kvinnan kommer upp till samma nivå som mannen? hehe!!!
   Mode är också politiskt så du bör ju engagera dig 😉

   chrystelle 2017-07-12 14:41:33
   Svara
 • Så bra skrivet. Önskar att du en dag blir chefred på Elle typ. ?

  L 2017-07-10 11:23:18
  Svara
 • Cultural appropriation handlar ju inte om att HÅNA kulturen, det handlar om att någon som oftast är vit, använder ett kulturellt uttryck utan att behöva utstå det förtryck som de som tillhör kulturen behöver utstå. Exempelvis bindi, som många vita kvinnor har på sig för att det är fint, medan en indisk kvinna faktiskt inte kan använda det på samma sätt, inte kan uttrycka sin EGEN kultur utan att behöva utstå rasism. Så kulturellt anslag är inte bara att håna kulturer, utan även att hylla dem, men att kanske inte tänka på att man som vit inte skall låna hur som helst, utan att förstå att man är priviligerad som KAN göra det utan att behöva utstå förtrycket som ofta kommer med kulturen man lånar ifrån.

  jag tycker också att diskussionne är svår, ena sidan av mig vill att alla skall låna av varandra, för att blanda så mycket kulturer som möjligt, men samtidigt förstår jag att man kan bli jävligt ledsen om man exempelvis är en indisk kvinna, och inte känner sig trygg i att bära bindi, men sen ser man en massa 16åriga vita tjejer göra det, och då är det plötsligt ”sååååååå exotiskt och fint”.

  Julia 2017-07-10 10:53:13
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Och det du beskriver Julia, om 16 åringen som bär bindi är ju ett extremt hån mot den indiska kvinnan som inte kan bära den och få samma positiva respons.

   Ingrid 2017-07-13 18:22:54
   Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Självklart handlar det inte bara om att håna men jag ville lyfta just den aspekten då det var den erfarenhet jag haft ifrån det men jätte bra input utav dig. Jag tror att vi måste tillåta varandra att låna från varandras kulturer annars kommer vi aldrig gå framåt och komma någon vart. Kulturellt mode kommer alltid vara exotiskt och åtråvärt i mina ögon och om det är ett gäng 16 åriga tjejer som känner sig bekväma med att bära något från min kultur så är jag bara för det.

   chrystelle 2017-07-12 14:33:34
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!